Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Környezetvédelem otthon

A tejeket, juice-okat italoskarton csomagolásban megvásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az általuk polcról leemelt áru csomagolásának ökológiai lábnyoma, a csomagolóanyag tervezésének, gyártásának és szállításának egésze alatt kisebb, mint egy PET palack környezetterhelése.

Mielőtt egy tejes vagy gyümölcsleves italos kartondoboz bekerül a családi háztartásba, hosszú utat jár végig, környezetvédelmi szempontból pedig ennek az útnak nemcsak a vége, de az eleje is kiemelten fontos.

Életciklus-szemlélet az erdőtől a konyháig

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy Földünk védelmét és környezetterhelésének csökkentését a csomagolóanyagok előállításának egésze során, a nyersanyagtól az újrahasznosításig, folyamatosan szem előtt kell tartani. Ennek az ún. életciklus szemléletnek első és egyik legfontosabb pontja a fenntartható nyersanyagtermelés. Az italos kartondobozok legfontosabb összetevője a kartonpapír, annak pedig, mint tudjuk, a fa. A Tetra Pak, mely 2009-ben összesen 400 millió italos kartondobozt hozott forgalomba Magyarországon, előírja például szállítóinak, hogy olyan erdőgazdaságokból biztosítsák a kartondobozok gyártásához felhasznált fát, melyek minden egyes kivágott fa helyére 2 új facsemetét ültetnek. Ez biztosítja a Föld szén-dioxid és oxigén egyensúlyának fenntartását, és azt hogy a természet tiszteletben tartásával, az italos kartondobozok gyártása során olyan, 73%-ban megújuló, újból előállítható energiaforrásokat használhasson fel a gyártó, amelyek eredetét 100%-ig vissza is tudja követni egészen az erdőig.

 

Tervezés, gyártás, szállítás: ami a háziasszonyok számára láthatatlan

Az italoskarton napjaink egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb italcsomagolása, amely minimális nyersanyag-felhasználás és az EU előírásainál szigorúbb káros anyag kibocsátás mellett készül. Törekedve arra, hogy csökkentsék a gyártás során keletkező CO2 mennyiségét, a Tetra Pak gyárai alternatív, zöld energiát is felhasználnak, sőt már olyan egység is létezik, amely teljes egészében megújuló energiával működik. Az energiahatékonyság javításának köszönhetően a budaörsi Tetra Pak üzem az elmúlt 7 évben például 39%-kal csökkentette energiafelhasználását és CO2 kibocsátását, miközben csomagolóanyag termelése nőtt. Habár az aszeptikus csomagolóanyag szállítási szempontból rendkívül hatékony – 1 millió dobozt mindössze 2 teherautó el tud szállítani – a Tetra Pak törekszik arra, hogy a CO2 kibocsátás a kész csomagolóanyagok szállítása során is mérséklődjön, ezért az italoskarton csomagolások 59%-át hajóval vagy vasúton szállítja a töltő üzemekbe.

Környezet- és klímavédelem otthon

A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás jelenti azt a környezetvédelmi fázist, melyben már mi, fogyasztók is jelentős szerepet játszunk. Az italos kartondobozokat – amelyek alapanyaga a papír, kis része műanyag, egy rétege pedig alumínium fólia - úgy tervezik és gyártják, hogy azok teljes mértékben újrahasznosíthatók legyenek. A dobozok anyagának 75% papír, amely értékes másodnyersanyag a papírgyárak számára. Ha tehát aktívan részt veszünk a szelektív hulladékgyűjtésben és használjuk a matricával megjelölt papír-, egyes helyeken a műanyaghulladék gyűjtő edényeket, vásárlásukkal nem ártunk a környezetnek, mert az újrahasznosított kartondobozokból papír törlőkendő, újságpapír, füzet, tojástartó doboz, vagy akár könyv is készülhet.

Érdemes ezért tudni, mi történik a kiürült italos kartondobozokkal, ha azokat válogatás nélkül adjuk hozzá a konyhai szemeteshez. Amikor a fa vagy a papír a természetben, szabadon bomlik le, a felszabaduló szén reakcióba lép az oxigénnel és széndioxid képződik. Ez semleges folyamatnak tekinthető, mivel az így keletkezett széndioxid nem haladja meg azt az értéket, melyet a fa élete során magába szívott. Ehhez képest, ha ez a két anyag szeméttelepre kerül, oxigén és fény nélkül bomlik le, akkor a folyamat során metán képződik. A régebbi vagy nem megfelelően kezelt hulladéklerakóknál a metán kikerül a levegőbe és jóval nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatáshoz, mint a széndioxid.

Közös felelősség

Mivel életünk részévé váltak, a tejes és gyümölcsleves kartondobozok jelentős mennyiséget foglalnak el a háztartási hulladékokban. A szelektív gyűjtési akcióknak és az egyre környezettudatosabb fogyasztói magatartásunknak köszönhetően az italos kartondobozok visszagyűjtésének és újrahasznosításának aránya fokozatosan növekszik. Hazánkban évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100-125 darab italos kartondobozt használ el évente. Az újrahasznosított italos kartondobozokból papírdoboz, törlőkendő, füzet, vagy akár tojástartó készülhet, ezért az elhasznált csomagolás visszagyűjtése a gyártó és a lakosság közös feladata, a környezetünk iránti felelősség közös megjelenési formája.

Az elmúlt évben az Európai Unió tagországaiban 350 000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondoboz került szelektíven visszagyűjtésre.

A környezettudatos európaiaknak köszönhetően minden 100 tejes és üdítős italos kartondobozból 33 darab kerülhetett újrahasznosításra. E csomagolóanyag típust a régebbi EU tagállamokban 1992 óta, hazánkban pedig 2004 óta gyűjtik szelektíven, mivel kiváló másodnyersanyagnak számít. Minden italos kartondoboz legalább 75%-ban jó minőségű papírt tartalmaz, amit világszerte közel 100 papírgyárban lehet újrahasznosítani. Az Unió tagországaiban tavaly szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén 17.000 hektárnyi, azaz mintegy 7 Velencei-tó nagyságú erdőterület fáit nem kellett kivágni. Hosszú távú célkitűzéseivel összhangban, az IKSZ a nagyvárosokon kívül, a kis- és közepes nagyságú településeket is be kívánja vonni az italos karton szelektív gyűjtési és hasznosítási rendszerbe a helyi szolgáltatók segítségével. A cél, hogy 2012-re 20%-ra növekedjen az italos kartondobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya

 
 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 1
Összes: 84387
Hónap: 1175
Nap: 34