Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÖKOISKOLA LETTÜNK

2011.03.23

Ökoiskola lettünk

 

 

Iskolánk pályázatot nyújtott be az „Ökoiskola” cím elnyerésére. A bírálóbizottság pályázatunkat elfogadta, és azt a döntést hozta, hogy az almásfüzitői Fekete István Általános Iskola 2009 és 2011 közötti időszakban viselheti ezt a kitüntető címet. Úgy kell működnie az iskolánknak, hogy megfeleljünk a környezetvédelmi elvárásoknak. Tevékenységeinkben fontos szerepet kell kapnia a környezettudatos magatartásra való nevelésnek.

Kézenfekvő dolog, hogy fontosnak tartjuk az újrahasznosítható hulladékok közül a PET palackok és az alumínium italos dobozok gyűjtését.

Már a tavalyi évben hozzákezdtünk ehhez a fontos munkához, és a településen elhelyezett gyűjtőkből elhozzuk, és zsugorítjuk a palackokat! Október végén vásároltunk még két olyan berendezést, amellyel nagyon kicsire zsugoríthatók a palackok, így kisebb helyet foglalva többet tudunk tárolni, ritkábban kell elszállíttatni.

Köszönjük a Gyermekekért alapítványnak, hogy az eszközök beszerzésére biztosította az anyagi fedezetet.

Örülünk, hogy a lakosság igénybe veszi a lehetőséget, tárolóinkba helyezi el a palackokat.

 

Kérjük, a következők betartásával segítsék, és tegyék könnyebbé munkánkat:

·        Ha a palackban nem ásványvíz volt, öblítsék azt ki!

·        Kupakkal együtt helyezzék el a gyűjtőkbe a palackokat! Zsugorítás után visszacsavarjuk a palackra.

·        Ne nyomják vagy tapossák össze a palackot, eszközeink az épen maradtakat tudják tökéletes kicsi méretűre zsugorítani!

·        Ne tegyenek olajos, vegyszeres (mosószer, textilöblítő, sampon, tusfürdő…), ecetes palackokat a gyűjtőbe, azt nem veszik át tőlünk

·        Egyéb szemetet ne tegyenek a tárolókba!

 

Köszönjük. Kérjük, hogy ezután is helyezzék el az üres palackokat a gyűjtőzsákokba!

A zsugorítási munkákban minden tanuló bekapcsolódik. A diákönkormányzat tagjai elkészítették a beosztást, hogy melyik napokon kik érnek rá, és egy-egy felnőtt irányításával rendszeresen folyik a munka.

Az iskolában keletkező hulladékot is szelektíven gyűjtjük, az aulában elhelyezett felcímkézett gyűjtőedényekben. A tanulókat fali tabló is tájékoztatja arról, mi az ami szelektíven gyűjthető és mi nem.

Büszkék vagyunk az Ökoiskola címre, és igyekszünk annak szellemében dolgozni, gyermekeinket a környezet szeretetére, megbecsülésére, védelmére nevelni. Jó példamutatással segítsenek bennünket!

Együtt, többre megyünk!

 

 

„Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul!”

 

Csapvizet inni is elfelejtettünk, részben elővigyázatosságból, részben úri passzióból. De ha nem csapvíz, akkor ott van a szóda és a szikvíz! Elérhető áron, elérhető közelségben ott van mindenhol és persze újratölthető üvegben! Így nem lenne palackáradat.

 

De ha már se csapvíz, se szóda, s mindenképpen ásványvizet, vagy üdítőt akarunk inni műanyag palackból, akkor ezzel van egy pár feladatunk:

·        Ha kiürült ki kell öblíteni! A kupakot sem szabad eldobni!

·        El kell zarándokolni vele a szelektív gyűjtőszigethez!

 

Hogy miért???

Mert a műanyag előállításához kőolajra van szükség, így ha ilyen vizet vásárolunk, komolyan terheljük környezetünket, feleslegesen fosztjuk ki erőforrásainkat. De ha már ezen túltettük magunkat és lelkiismeretünket, legalább a szelektív gyűjtéssel megadjuk a lehetőséget, hogy a hulladék benne maradjon a körforgásban. Így újabb termékek készülhetnek belőle, amit szintén érdemes tudni.

 

 

 

 

A szelektíven gyűjtött palack minden esetben válogatásra kerül. NEM öntik össze! Emberek, két kezükkel válogatják a futószalag mellett színenként, fajtánként (PET, PE, PP, ABS, PVC, stb.) külön-külön.

 

 

 

Ezután nagy teljesítményű gépekkel ledarálják és megkapjuk a darálékot, amit mosással tesznek tisztává és hasznosításra alkalmassá.

 

  

 

A darálékot újabb gépbe helyezik. Ezt extrudernek nevezik. Itt az anyag megolvad és mint egy hosszú tészta, kihúzzák. Megszilárdulása előtt darabolják, így kapjuk a „regranulátum” nevű anyagot...

 

 

 

...melyből fröccsöntéssel lehet készíteni mindenféle műanyag terméket.

Tehát érdemes átgondolni fogyasztási szokásainkat és környezettudatosan cselekedni...

Mi gyűjtjük és zsugorítjuk a PET palackokat és az alumínium italos dobozokat!

 

 

Mi készül a hulladékból?

 

A műanyag hulladékok elárasztották életünket. Sokat tehetünk ellene tudatos vásárlással, vagy szelektív gyűjtéssel.

 

A Kaposplast pántolószalagot gyárt hulladékból,

az Albuplast pedig különféle rekeszeket.

A Pallettplast pedig műanyag raklapokat, amik kiválthatják a fa raklapot.

 

 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 2
Összes: 85500
Hónap: 1297
Nap: 36