Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás a reneszánsz és barokk zene világában

Örömmel mondhatom, hogy immár hagyomány az iskolában, hogy komolyzenei hangversenyekkel is színesítjük a hétköznapjainkat. A zene házhoz jön. A korábbi években a zene világnapja alkalmából hívtunk rendszeresen előadóművészeket a komáromi zeneiskolából és a Győri Nemzeti Színházból. Aztán megtalált miket egy remek lehetőség: második éve a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében három előadásból álló bérletet vásároltunk minden tanuló részére. Ennek megvalósításához két helyről kaptunk anyagi támogatást. A bérletek árának felét a Fekete István Általános Iskola Gyermekekért Alapítványa fizette, másik felét pedig a Komárom-Esztergom Megyei Gyermek-és Ifjúsági Alapítvány által kiírt pályázaton nyertük meg. Tanulóink tehát ajándékként kapják a három nagyszerű koncertet.

Idei hangverseny sorozatunk a Bacchus Consort művészeti csoport Around the World c. előadásával indult. November 8-án délelőtt 300 évet ugrottunk vissza az időben.

A Bacchus Consort négy éve alakult, repertoárjukon főként reneszánsz és korabarokk zenék szerepelnek. Around The World című, közel egy órás programjuk rövid betekintést nyújtott különböző országok barokk zenéibe, különös figyelmet fordítva azokra a művekre, amelyekben a barokk zene ötvöződött népzenei hatásokkal. Elhangzottak csak hangszeres darabok is, de a legtöbb műsorszámban énekhangot kísértek a korabeli hangszerekkel. Az öttagú művészcsoport tagjai viola da gamba, csembalo, furulya, és ütőhangszerek megszólaltatásával és az olasz, francia, spanyol, angol és magyar szöveggel előadott dalok szépségével idézték meg a régmúlt idők zenei hangulatát. A zeneművek között tájékoztató gondolatokat is hallottunk az egyes dalok tartalmáról, és hogy kikről és miről szólnak.  A különleges hangszerekről is megtudtunk egy-két érdekes dolgot.

Jól éreztük magunkat, és várjuk a következő előadásokat, amelyek februárban és márciusban lesznek. Idén a hangversenyek helye is méltóbb községünk művelődési házában. Köszönjük ezt a lehetőséget.

 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 2
Összes: 86696
Hónap: 981
Nap: 31