Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Talamba ütőegyüttes koncertje a Fekete István Általános Iskolában

Ebben a tanévben  3 előadásra szóló hangversenybérletet vásároltunk tanulóink számára. A koncerteket a Filharmónia Magyarország / Ifjúsági koncert sorozat  részeként más-más művészeti csoportok hozzák el iskolánkba. A bérletek megvásárlásában támogatók segítettek

A Komárom-Esztergom Megyei Gyermek-és Ifjúsági Alapítvány pályázatot írt ki a 4-18 éves korosztály művelődését segítő szervezett szabadidős programok támogatására. Ezen a  pályázaton 70.000Ft támogatást nyertünk a bérletek vásárlásához. A Fekete István Általános Iskola Gyermekekért Alapítványa is támogatta a bérletvásárlást.

Tanulóink körében nagy sikert aratott a hangversenysorozat első előadása, melyre 2017. november 21-én 11 órakor került sor a világhírű Talamba Ütőegyüttes közreműködésével. A négytagú zenész csapat remek hangulatú műsorban mutatta be az ütős hangszerek népes családjának kb. 40 tagját. Időutazást és Föld körüli utazást is tettünk. Az ősi idők zenéjétől a mai modern idők zenéjéig, Afrika, Amerika, Európa, Ázsia zenéjéből kaptunk ízelítőt. Megtapasztalhattuk, hogy néhány „fadarab” micsoda hangzást képes teremteni. Átélhettük, amint az ősember a vadászati szertartásokat, az imákat, vagy éppen egy anya az altatódalát kísérte különféle „zajkeltő” eszközökkel.

Megtudhattuk, mi a különbség a marimba, a vibrafon, a xilofon és a harangjáték között. Hallhattunk egészen különleges hangeffektusok keltésére alkalmas dobokat, csörgőket, sípokat, és még a tenger morajlását is tökéletesen utánzó hangszert is. A ritmushangszereken kívül kellemes tánczenéket is (csa-csa-csa, szamba, tangó, blues) megszólaltattak. Eljátszották Kodály Zoltán Kállai kettősének gyors tételét is, és felismerhettünk régi mesefilmek kísérőzenéinek dallamait. Utolsó műsorszámként három kukát használtak hangszerként. Fantasztikus hangzást produkáltak annak függvényében, hogy hol, milyen ütővel, mekkora erővel értek hozzá a „hangszerhez”.

Nagy tapssal köszöntük meg az előadást, miután még közös fotózás volt az iskola előtt a Talamba kisbusznál. A fénykép az együttes facebook oldalán már látható. Sok tanuló kért autogramot is a művészektől.

 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 2
Összes: 86696
Hónap: 981
Nap: 31