Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem is gondolnák, Fekete István milyen sokoldalú, értékes ember volt

A Fekete István hétre készülve kutakodtam névadónk, Fekete István után. Igyekszem minden évben valami újat, érdekeset mondani tanítványaimnak az íróról. Mert a Somogy megyei Göllén született emberről talán mindenki tudja, hogy sok szép regényt, elbeszélést és költeményt írt. Tíz éves koráig szülőfalujában élt, s ezek az évek meghatározták későbbi életét is. Itt megszerette a természetet, a növényeket, az állatokat. Sok egyszerű, értékes emberrel is találkozott gyermekkorában, pl. Puska Andrással, az uradalmi csősszel, aki a Matula becenevet viselte. Ő lett a Tüskevár című regény Matula bácsija.

Az elemi iskolát Kaposváron fejezte be, mert a család gyermekeik továbbtaníttatása miatt a városba költözött. Tanulmányait is ebben a városban folytatta, ide járt polgáriba és felső kereskedelmi iskolába is. A polgáriban egyik tanára egy alkalommal a következőket mondta: „ Egy jó tollú van köztetek, a Fekete Pista!”

A Zászlónk című cserkészlapban már 1917-ben megjelent első verse. A háborúk az ő életét is megnehezítették. Be kellett vonulnia katonának, mint katona iratkozott be a debreceni Gazdasági Akadémiára, ahonnan 1925-ben átkérte magát Óvárra, ott fejezte be az akadémiát.

1927-ben gazdatisztként helyezkedett el Bakócán, aztán családjával Ajkára költöztek, ahol szintén gazdatiszt volt. Gyermekei is itt születtek: Edit és István.

Hihetetlen mezőgazdasági szaktudásra tett szert. Emberszeretet és becsületesség jellemezte munkáját. Nemesített vetőmagot, tíz-húszezer sertést nevelt exportra, tejüzemet szervezett, a merinó juhászat kosai a mezőgazdasági kiállításról díjakat hoztak.

1936-ban a Gárdonyi Géza Társaság regénypályázatán A koppányi aga testamentuma című regényével futott be, amely 1937-ben meg is jelent.

1942-től családjával Budapestre költöztek, az író a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott.

A vallással már szülőfalujában kapcsolatba került, mély Istenhitének köszönhetően élete legnehezebb korszakaiban is tudott honnan erőt gyűjteni. Akkor is ebből merített, amikor 1948-ban eltanácsolták a minisztériumból. 1953-ig nem volt állandó munkája.  Családja, gyermekei ellátása érdekében uszálykísérői munkát is vállalt a Dunán. Az Új Ember katolikus hetilapban jelentek meg írásai, amiért kapott némi honoráriumot.

1953-tól Kunszentmártonban egy halászmester képző iskola tanára lett, 1958-tól a Kis-Balatonnál helyezkedett el. 1960-tól nyugdíjas éveit élte 1970-ig,amikor a halál elszólította az élők sorából.

Felnőttként évente több alkalommal, baráti társaságával vadászni járt a Börzsönybe, a Bükkbe vagy Erdélybe.

Élete nehézségekkel teli volt, mégis vidám, szórakoztató embernek ismerték, aki nagyon szépen tudott még hegedülni is. A baráti összejöveteleket hangszerjátékával gazdagabbá tette.

Jókai Mór után a legnépszerűbb magyar írónak tartják. 2013-ban eladták a tízmilliomodik Fekete István kötetet. Írásait orosz, német, angol, eszperantó és még vietnámi nyelven is, összesen mintegy 12 nyelven olvashatják a világon. Művei közül többet megfilmesítettek: Tüskevár, Vuk.

Az ünnepi hét első napján, január 23-án emlékeztünk Kölcsey Ferencre, aki ezen a napon fejezte be a Himnusz tisztázását. Iskolánk minden tagja, gyermek és felnőtt, együtt szavalta a költemény első versszakát.

A hét keretében labdarúgótornát és népdaléneklési versenyt járási szinten rendeztünk. A szépolvasási versenyt a felső tagozatosoknak, vers- és prózamondóversenyt az alsó tagozatosoknak hirdettünk. Rajzpályázatra alsós és felsős egyaránt adhatott be pályaművet.

A Fekete István vándorkupát a Szőnyi Bozsik József Általános Iskola csapata nyerte, és őrzi egy esztendőig. Iskolánk focistái a 4. helyen végeztek, a legjobb füzitői játékos Tóth Ádám volt.

Az alsó tagozatosok szavalóversenyén 1-2. osztályos korcsoportban 3. helyezést Molnár Dániel 1. osztályos tanuló; 2. helyezést Ferge Diána 1. osztályos tanuló; 1. helyezést Tóth Levente 2. osztályos tanul szerzett. A 3-4. osztályos korcsoport díjazottjai: 3. helyezés Szegi Nóra, 2. helyezés Dudás Bence, 1. helyezés Ferge Márk lett.Mind a három tanuló 3. osztályos.

A felső tagozatosok legszebben, kifejezőbben olvasó diákja Biró Ágota 8. osztályos tanuló.

A rajzpályázat díjazottjai:

1-2. osztályos korcsoport:

1. Homonnai Hanna 1. osztály

2. Kovács Atina 2. osztály

3. Szabó Dalma 2. osztály

3-4. osztályos korcsoport:

1. Udvardi Péter 4. osztály

2. Szegi Nóra 3. osztály

3. Simó Erik 4. osztály

Különdíjas: Magyar Mira Luca

Felső tagozat:                              

1.  Lange Laura 5. osztály

2.  Hajnal Kiss Enikő 5. osztály

3.  Berlik Kristóf 5. osztály

A járási szintű népdaléneklési verseny eredménye:

1-2. osztályos korcsoport:

2. Magyar Eszter 1. osztályos Naszályról

3-4. osztályos korcsoport:

1.  Essősy Viola 3. osztályos Naszályról

2.  Váradi Emma 4. osztályos Szőnyi Bozsik iskolából

3. Mórocz Izabella 4. osztályos Naszályról és Szegi Nóra 3. osztályos Almásfüzitőről

5-6. osztályos korcsoport:

1. Essősy Ágota 5. osztályos Naszályról

2. Horváth Eperke 5. osztályos Almásfüzitőről

3. Bán Lili Eliza 5. osztályos Mocsáról

7-8. osztályos korcsoport:

ezüstminősítésben részesült: Pőcze Petra 8. osztályos Nagyigmándról

Az ünnepi hét keretében hirdetjük ki a Fekete István Osztálydíj eredményét. Idén a 3. osztály nyerte el a díjat, osztályfőnökük: Andrási Péterné.

A felső tagozatos osztályok között tisztasági verseny is folyik, melynek győztese az 1. félév végén a 8. osztály, osztályfőnökük: Juni Béla.

Méltó megünneplésre törekedtünk az író születésnapjának hetében, bízunk benne, hogy meghívott vendégeink jól érezték magukat, és jövőre is ellátogatnak intézményünk rendezvényeire. 2018-ban lesz húsz éve, hogy iskolánk Fekete István nevét viseli. A kerek évfordulóra még színesebb program összeállítására törekszünk.

Kálmán Lászlóné

 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 2
Összes: 86696
Hónap: 981
Nap: 31