Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fizika az energiatakarékosság jegyében – Zöldjárat előadás

Az enHome az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaság-csoport üzletága, amely felelős szerepet vállalva a környezettudatos energiafelhasználás hazai népszerűsítésében, megújuló energiaforrásokra alapozott megoldásokat kínál. Célja, hogy ezeket a technológiákat minél szélesebb körben elérhetővé tegye, és a környezettudatos energiafelhasználás mindennapjaink részévé váljon.

Ennek jegyében indult el 2016 januárjában az enHome Zöldjárat program, amely naprakész, izgalmas tartalmakkal várja a fenntartható fejlődés és környezetvédelem iránt érdeklődőket, és most eljutott Almásfüzitőre is. Látványos formában tanulhattak diákjaink március 7-én a megújuló energiaforrásokról. Tóth Pál fizika tanár a zöldjárat előadója járt nálunk és rendhagyó módon kalauzolt bennünket a fizika rejtelmeibe.

A környezettudatosság egyre fontosabb szerepet tölt be életünkben, ezért az enHome Zöldjárat program célja, hogy a felnövekvő generációkkal is megismertesse a megújuló energiaforrások hasznosításában rejlő lehetőségeket és azok jelentőségét a jövőnkre nézve.

A megújult program bemutatja, hogy mi az energia, és hogyan állítjuk elő, milyen megújuló energiaforrások állnak rendelkezésünkre, hogyan lehet ezeket az energiaforrásokat környezet-tudatosan felhasználni, és miért fontos mindez.

Ezek mellett az is fontos, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez a természettudományokat. Küldetésük, hogy a környezetismeret és fizika órák kereteiben maradva, rendhagyó módon mutassák be a környezettudatos energia-felhasználás, az energiatakarékosság témaköreit.

Az energiatakarékossággal kapcsolatban rengeteg tévhit és rossz beidegződés van. Nem akarok senkit energiapazarlásra buzdítani, de a villanyszámla nem attól lesz magas, hogy a gyerek felkapcsolva hagyja a villanyt vagy, mert nem húzza ki a telefontöltőjét a konnektorból. Ezek ugyanis csak a villanyszámlák töredékét jelentik. Ma már tele vannak a háztartások különböző elektronikai eszközökkel, mint például a mosógép, hűtőszekrény, televízió vagy a vízmelegítő bojler – ezek jelentősen többet fogyasztanak – emelte ki az előadáson Tóth Pál, a Zöldjárat előadója.

A rendhagyó fizika órán megtanulhatták a tanulók, hogyan készíthetnek egy egyszerű szívószálból hangszert. A fizikatanár segítségével megtapasztalhatták, mi történik, ha folyékony nitrogénnel öntik le őket, miért nem ég el a virágpor, ha kis helyen tömény koncentrátumban van jelen, és miért ég szinte robbanásszerűen, nagy fénnyel kísérve, ha levegővel keverve, porlasztva kap szikrát. Érezhetővé vált, hogy a pumpálással elvégzett munka hogyan alakul hővé, bizonyítást nyert, hogy a fekete lufi több energiát elnyel a lézersugár energiájából, mint a fehér lufi. A napelemekről is szó esett, és egy hangszóró hangerejének változásával követni lehetett, hogy ha több fény érte a napelemet, erősödött a hang. Még az is kiderült, nem mindegy, hogy ugyanaz a fényforrás milyen szögben éri a napelem felületét, ezzel választ kaptunk arra, hogy a napelemeket miért ferdén helyezik el, illetve miért a tetőkre szerelik fel. Az egyik leglátványosabb kísérlet maradt a végére, amelyben a majdnem -200%C-os folyékony nitrogén és a forró víz összeöntésekor az egész színpadot és az előadót is elborító hatalmas fehér színű gőztömeg keletkezett egy pillanat alatt, amely aztán lecsapódva vízként hullott a földre. Több kísérlethez a tanulók közreműködését is kérte az előadó, a sok jelentkező közül nehéz volt kiválasztani, ki lehet a segítő. Az ügyes közreműködők jutalom karkötőt kaptak ajándékba. 

untitled.png

 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 2
Összes: 85500
Hónap: 1297
Nap: 36