Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete Istvánra emlékeztünk

Hagyományainknak megfelelően ebben az évben is rendezvénysorozattal tisztelgünk iskolánk névadója, Fekete István előtt.

Az idei Fekete István Hét első napján, Anikó néni ötlete alapján, plüsskutyus kiállítás megtekintésére volt lehetősége a gyerekeknek és felnőtteknek. A kiállításnak a könyvtár adott otthont. Anikó néni ötletes kutyaállomásokat állított össze a kisdiákok által behozott kutyusokból, és nagyon sok tanulságos idézet emlékeztetett minket arra, hogy milyen aranyosak, hűségesek és szeretnivalók ezek a szőrgombócok.

„Ribizke - mint minden magányos ember - szól egy pár szót a kutyához, és a  kutya a farkát csóválja, a szeme nevet, mert szereti az emberi hang lágy hullámzását, legfőképpen pedig szereti azt a simogató valamit, ami a hang mögött van. És szereti a gazdája szemét is, amelyben annyi erő van, parancsolás, néha harag, de sokszor vidámság, és ha még a kezét is a fejére teszi, akkor valami lágy reszketés szalad végig egész testén, és nyüszíteni kell a boldogságtól.” /Fekete István: Téli berek. Részlet /

Ezen a napon megemlékeztünk a Magyar Kultúra napjáról is. Ez alkalomból a könyvtárban Tarics Péter tanár úr mondott néhány gondolatot a kultúra ápolásának fontosságáról, és felidézte a Himnusz keletkezésének körülményeit. Bemutatott egy dokumentum másolatot Kölcsey Ferenc Himnusz kéziratáról, és Erkel Ferenc kézzel írt Himnusz kottájáról. A megemlékezés végén meghallgattuk nemzeti imádságunkat.

Ugyanezen a délutánon került megrendezésre a felső tagozatosok „szépolvasó” versenye, amelyen Fekete István műveiből olvastak fel részleteket. Mindenki emléklapot kapott, Oláh Regina és Horváth Hanna 5. o. tanulók könyvjutalomban is részesültek.

Kedden került sor az alsó tagozatosok szavalóversenyére, amelyen a versek az állatokról szóltak. A bevezetőben elhangzott, hogy Fekete István életében is fontos volt, és műveiben is gyakran megjelent a hűséges társ, a kutya, aki önmagánál is jobban szereti, tiszteli a gazdáját. Az 1-2. o. korcsoportban Molnár Dániel (2. o.) ért el I. helyezést,  Kovács Rubina (1. o.) és Hosszú Jázmin Csenge (1. o.) tanulók II. helyezettek lettek.  A 3-4. osztályosok közül Dudás Bence (4. o.) lett az I. helyezett. Minden résztvevő emléklapot, a díjazottak pedig oklevelet és könyvjutalmat kaptak.  A zsűri elismerően nyilatkozott minden produkcióról, megdicsérte a gyerekek bátor kiállását, hibátlan szövegmondását és a sok szép, ember – állat kapcsolatról szóló verset. Biztatta és bátorította a résztvevőket, hogy továbbra is szeressék a verseket, elbeszéléseket, tanuljanak meg minél többet, és máskor is szerezzenek a hallgatóságnak ilyen szép délutánt.

Szerdán vendégeket is fogadtunk. A járásból összesen 8 csapat részvételével rendeztük meg a hagyományos „Fekete István Kupa” teremlabdarúgó tornát. A győztes egy évig őrizheti a vándorkupát, melyet most a Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola csapata nyert meg.

A második helyezést a Szőnyi Bozsik József Általános Iskola csapata, III. helyezést a Komáromi Feszty Árpád Általános Iskola csapata szerezte meg. A mi focistáink a IV. helyen zárták a versenyt. A torna gólkirálya Szűcs Patrik (Feszty), a legjobb mezőnyjátékos Tóth Béla Bence (Petőfi) és a legjobb hazai játékos Fekete Dávid (8. o.) oklevelet kapott. A verseny mindig nagyon jó hangulatban zajlik, a résztvevő csapatok szívesen jönnek hozzánk játszani. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy a meccsek közti pihenőidőben szendviccsel és üdítővel kedveskedünk a vendégeknek.

Az emlékhét zárásaként január 25-én, Fekete István születésnapján az aulában röviden megemlékeztünk arról, miért éppen az Ő nevét választottuk névadónknak 20 évvel ezelőtt. A természet szeretete az írónál, nálunk a természet közelsége, a gazdag növény és állatvilág, a Duna-part jelenléte összetalálkoztak. Ma is azt valljuk, a minden korosztály számára élményszerű olvasmányt kínáló Fekete István életmű alapján jól döntöttünk, és valljuk: „ A természetbe belefér az egész élet.” Kálmán Lászlóné megemlékező gondolatai után a diákönkormányzat képviselői megkoszorúzták az író emléktábláját. Ezután a rajzpályázat eredményhirdetése következett. A díjakat Sándor Ilona festőművész adta át, aki a zsűri munkájában a rajzok értékelésében is részt vett. A pályázatra 50 alkotást készítettek tanulóink, zömében alsó tagozatosok.
Az 1. osztályosok közül I. díjat Szorg Hanna Lili, II. díjat Teklovics Lilla, III. díjat Pokornyi Levente Gábor;
a 2. osztályosok közül  I. díjat Huszár Hanna, II. díjat Ferge Diána, III. díjat Bencze Norina;
a 3. osztályosok közül I. díjat Kovács Atina Beáta, II. díjat Vízkeleti Réka, III, díjat Pálmási Kristóf, különdíjat Varga Petra Nóra;
a 4. osztályosok közül I. díjat Szűcs Fanni Lilla, II. díjat Szegi Nóra, III. díjat Szecsődi Bence, különdíjat Takács Gábor Áron;
az 5. osztályosok közül I. díjat Magyar Mira Luca, II. díjat Farkas Ágnes, III. díjat Oláh Regina Viktória, különdíjat Farkas Petra kapott. Minden helyezett tanuló oklevelet és jutalomkönyvet vehetett át.
A szépíró versenyt a 2-4. o. tanulók között hirdettük meg. Legszebben író diákjaink Huszár Hanna (2. o.), Szabó Dalma (3. o.) és Keszeg György Mátyás (4. o.) oklevelet, ceruzát és tollat kaptak ajándékba.

Nagyon örülünk, hogy ebben az évben is sok tanuló vállalkozott a megmérettetésre, és előadásával, pályamunkájával hozzájárult, hogy egy eredményes, szép hetet tudtunk megvalósítani.

 
 

 

ProfilképStatisztika

Online: 1
Összes: 84387
Hónap: 1175
Nap: 34